Těšínský kat

5. 12. 2022 11:59:28
Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

Práci, kterou vykonával kat neboli popravčí, někdy se této osobě říkalo také mistr ostrého meče, nebylo vůbec jednoduché vykonávat Kati a jejich rodiny měli velmi omezený společenský život, ale rozhodně nijak nestrádali. Popravčí byli v dávných dobách velmi slušně placeni. Kat musel své řemeslo vykonávat skutečně precizně. Pokud se tak nestalo, byl sám vyslán na smrt. Katovské řemeslo se dle historických záznamů dědilo z otce na syna. Pokud se tedy chlapec narodil v takové rodině, čekal ho nebývale těžký osud. Často byl svým rodičem vláčen na popraviště a musel sledovat muka těch, které čekala jistá smrt. A právě nyní se dozvíme něco o katovském řemesle v tehdejším Těšínském vojvodství potažmo slovutném královském městě Těšíně.

V každé době, co svět světem stojí se našli lidé, kteří byli se zákonem, jak se říká na štíru. Čím větší město, tím více se do něho stahovali, lapkové, šejdíři, ale i vrazi. Město Těšín nebylo výjimkou. Nad městskou branou byl sice erb, který měl ve znaku otevřenou bránu, což mělo symbolizovat pohostinnost, ale i orlici, jako symbol práva. Těšín coby hlavní město vojvodství měl to výhradní právo nejtěžší zločince trestat smrtí.

V ulici Katowa (dnešní název ulice Kiedronia) na Kuřím trhu (dnešní ulice Bóżnicza) se nacházel popravčí dům a mučírna. Ten byl postaven v roce 1789 a zbořen v roce 1966. Ctihodní občané těšínští se tomu místu obloukem vyhýbali, ale i místu s názvem Šibeniční hora (dnes vrch Mały Jaworowy se sídlištěm na Zorze). Nacházele se zde i kaple (dnes pod viaduktem v Bobrecské ulici), kde se každý odsouzenec na smrt mohl pomodlit. Cesta na popraviště vedla po nechvalně proslulém Černém chodníku, kde odsouzeného doprovázeli městští biřici od katova domu. V celém Těšínském vojvodství se úřad popravčího tradoval už od 13. století a dědil se z otce na syna. Katovský stav zde byl zastoupen rody jako Miexnerové, Brücknerové a Kreiselové, jenž provozovaly tohle krvavé řemeslo.

Zajímal jsem se hlavně o osud posledního těšínského kata a podařilo se mi dohledat z různých dostupných materiálů, že právě tím posledním katem v Těšíně byl Andrzej Generol, který zde působil v letech 1771-1780. V roce 1780 byl úřad městského kata městskou radou zrušen. Kat byl vlastně městský úředník a jako takový měl poměrně vysoký plat a různá privilegia. Dostával z městské pokladnice příspěvek na mučící nástroje a jejich údržbu, dostal k užívání popravčí domek, louku na pastvu dobytka, ale i dříví na otop. Co se katovského platu týče nutno zmínit, že výrazně převyšoval i plat těšínského starosty. Peníze za svou činnost dostával od vícero Městských rad např. Fryštát, Frýdek, Skoczów, Strumień, Bilsko a Jablunkov. Mnohdy si těšínský kat přivydělal pěknou hromádku zlaťáků v Polském království, nebo v Trenčíně a Uhrách. Za svou precizní práci získal v cizích zemích zaslouženou pochvalu a slávu. Ani manželka kata si nepřišla zkrátka. Ta měla na starost obecní nevěstinec odkud šly peníze do městské pokladny. Katovské řemeslo mělo i své proti. Kat byl spíše samotář, kterým společnost pohrdala, a tak se pohyboval na okraji společnosti. Pomocníci kata na tom byli podstatně hůře, jelikož nesměli mít žádný kontakt s obyvateli Těšína. Městský kat měl ještě jednu důležitou funkci a přísně dohlížel na dodržování zákonů. Měšťané nemuseli na noc zavírat své dveře do svých domovů, protože strach z popravčího meče byl takový, že se nikdo neodvážil bez pozvání vstoupit dovnitř.

Na závěr bych měl ještě jednu katovskou kuriozitu z oné doby, kdy za zločin následoval spravedlivý sice z dnešního pohledu barbarský trest, který neminul ani zvířata. Čtete dobře, zvířata byla souzena, tak jako lidé. Z tehdejších dochovaných záznamů se lze dočíst, že i v Těšíně se řešil případ slepice, která měla sexuálně obtěžovat klisnu. Tenkrát soud, bůhvíproč odsoudil klisnu k upálení za živa na hranici společně se slepicí, jako spolupachatelkou.

Rád bych poděkoval pánům Władysław Michał Żagan(http://www.principatusteschinensis.pl/2018/03/urzad-kata-w-ksiestwie-cieszynskim.html), Witold Iwanek a Szymon Wrzesiński, kteří se o příběh těšínského kata a o samotném katovském řemesle v Těšíně podrobně zajímali a z jejich materiálů jsem si dovolil podstatné informace použít včetně fotografií Michala Žagana. Ještě pro upřesnění, v samotném článku mám samozřejmě na mysli město Těšín na polské straně, tedy Cieszyn, jenž sousedí z Českým Těšínem.

Čierny Milan

Autor: Milan Čierny | pondělí 5.12.2022 11:59 | karma článku: 20.09 | přečteno: 1004x

Další články blogera

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma článku: 33.74 | Přečteno: 1991 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 317 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma článku: 12.87 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.70 | Přečteno: 347 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 291 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 510 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...