Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už jste koupili svým dětem vodní opičku?

Nerad bych, aby příběh, který vám popíšu nyní, vyzněl tak, že v dole přes samé srandičky není čas na práci.

Ba právě naopak, při každodenní dřině v horku a prachu se vždycky najde chvilka, kdy se černé tváře horníků roztáhnou do úsměvů.

Nebudu líčit takové zlomyslnosti, jako protažený řetěz přes rukávy fárací blůzy uzamčen rozklepaným šroubem nebo mazacím tukem, a i něčím horším, natřené telefonní sluchátko. Jen zmíním, že takové jedno upravené sluchátko si na ucho přiložil i nepříliš oblíbený ředitel šachty, který v té době zuby nehty se držícího tvrdého socialismu (1988) zastával vysokou stranickou funkci a místo v tehdejší České národní radě. Naštěstí viník vypátrán nebyl a zaměstnance šachty – od žen na prádle, přes obsluhu povrchu až po havíře „na předku“ – to přivádělo k smíchu ještě pěkně dlouho.

V jednom rubáňovém kolektivu pracoval nějaký Vladek. Měl už nějaký ten pátek odfáraný a zkušenosti tak mohl rozdávat. Mladší kluci z party k němu vzhlíželi, a když měl slovo, viseli mu doslova na rtech. Ovšem služebně starší důlní veteráni  o Vladkovi věděli, že je sice výborný fachman, ale taky velký čtverák.

Jednoho dne při svačině, když zaučoval skupinu hornických elévů, si Vladek povzdechl, že má velkou starost, jelikož se mu doma „okotily“ (vrhly mladé) vodní opičky, které nazýval “wassermonky“. Bědoval, když si je někdo od něj nevezme, bude je muset utratit. Měl v očích slzy a místy dokonce i vzlykal. Staří harcovníci tušili jeho novou kulišárnu a dobře věděli, že ty Vladkovi slzy jsou spíše od toho, jak v sobě přemáhal smích.

Netrvalo dlouho a na vějičku se nechal nalákat mladý helfer, čili pomocník havíře, Antek z Třince. Začal se Vladka vyptávat, co to jako jsou ty „wassermonky“, jak se vlastně chovají. Rodilý vypravěč Vladek věrohodně popisoval radosti, které s vodními opičkami zažívají jeho gizdy (děti). Jak milují společnou koupel a jak se po ní ukládají ke spánku do velkého talířového lustru (pamatujete si ten typ brusel, co byl snad v každém bytě?) zavěšeného v obyváku.

Antek, který měl zrovna dva malé kluky, se nadchl představou, jakou by jim udělal radost, kdyby jim taková zvířátka přinesl domů na hraní. Netrvalo dlouho a ti dva si plácli. Vladek Antka ještě pár dnů napínal, že opičky jsou zatím malé a musí je odvyknout od matky, a mezitím spolu s kumpány dumali, jak předání nejlépe uskutečnit. Doporučili Antkovi, ať si sežene starý kufr, navrtá do něj díry, opatří si banány a Vladkovi že za prodej zvířátek postačí láhev Karpatské brandy. Antek že nemusí ani nikam jezdit, že mu „wassermonky“ přivezou chlapi v neděli do Třince na vlakové nádraží. 

Přišla neděle a část kolektivu nastoupila v Českém Těšíně na rychlík do Žiliny. Když vlak dobrzďoval ve stanici Třinec, bylo už dálky vidět milého Antka, jak netrpělivě přešlapuje na peroně. V ruce loďák z doby první republiky celý prodírkovaný, pod paží pár banánů a v druhé ruce síťovku s lahví zlatavého moku. Kupé ve vlaku dunělo smíchem, nebylo síly se zvednout, ba ani vystoupit, a do toho ještě nechápavý Toníkův pohled do okna vagónu za, kterým se smíchem svíjela těla spolupracovníků. Antkův výraz obličeje rychle měnil svůj zjev v něco co připomínalo Quasimoda na skřipci a přes okno do útrob vagónu tlumeně zněla jeho slova. Jyny poczkejcie, wy cypi, przi poniedziałku w robocie! Wszystkim najszczym do banioka a tego chuja Władka złómiym jak lufcioka. Na dwa razy. Dostanie tak po pyszczysku, że mu bedóm musieć wyklepać nowy blembak na końskim zadku.

S odstupem několika let později jsem potřeboval něco nakoupit v OBI. A najednou zde uslyším známý hlas, jak se prodavače ptá, zdali ta chemická kotva je dostatečně pevná. Má totiž doma suchozemskou želvu a chtěl by ji na krunýř přidělat speciální sedačku, aby ho mohla nosit po zahradě. No však znáte Vladka.

 

Autor: Milan Čierny | sobota 7.7.2018 8:08 | karma článku: 18,24 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma: 33,74 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma: 20,34 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma: 9,41 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma: 12,87 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska-Díl třetí: Pozůstatky vojenských opevnění v lokalitě Českého Těšína

Téma jsem si vybral již daleko dříve, než došlo k válce na Ukrajině, proto bych byl rád, aby můj příspěvek v žádném případě neposloužil k vyvolávání různých dohadů nedej bože k panice.

31.5.2022 v 11:15 | Karma: 17,09 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1150x
„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Seznam rubrik