Jací lidé ti horníci vůbec jsou?

20. 06. 2018 7:00:29
Film Dukla 61 přinesl divákům sondu do života a práce horníků a svou vysokou sledovaností nabudil také novináře, aby nějaké ty hornické pamětníky vyzpovídali.

A tak jsme se mohli dočíst, proč mají havíři černé oči. Proč se v dole žvýká tabák, že v hornických rodinách bývá o výplatách více než živo a tak dále a tak dále.

Jací ti horníci vůbec jsou lidé? Nedá mi to, abych já, co na šachtě odfáral skoro 40 let, je nepředstavil v trochu jiném světle. Osobně jsem přesvědčen o tom, že havíř je především nejtolerantnější a nejpřátelštější člověk snad na celém na světě. Musí, jinak by na velmi omezené ploše, v horku a prachu, v neustálém vědomí toho, že už nikdy nemusí uvidět slunce, často tělo na tělo s cizím člověkem, nevydržel.

Nemůže si sám vybírat spolupracovníky, a tak v takovém kolektivu pracovali či pracují i ti, co se dostali do křížku se zákonem. V dlouhém období po roce 1948 byli pod zem odsouvání lidé s jiným politickým názorem a v nemalé míře různého náboženského vyznání či barvy pleti. Horník nikdy neví, který z nich mu podá pomocnou ruku v případě nebezpečí, o které v dole nebývá nouze. Ty těžkosti, nutnost se rychle přizpůsobit podmínkám a svěřit svůj život do rukou cizích chlapů, vytvořily specifický druh homo hornicus. S odlišným jazykem, zvyky i typem humoru. Specifického hornického humoru si všimli i spisovatelé (např. František Stavinoha).

Tak například Karel byl původně drážní inženýr a vyměřoval trať BohumínŽilina, ale špatnou domluvou odstavil měřicí vůz v hodnotě statisíců korun na špatnou kolej, kde ho srazil projíždějící rychlík. Trestu odnětí svobody za újmu způsobenou národnímu hospodářství unikl jen podepsáním práce v dole bez nároku na finanční zvýhodnění (i když toho se později dočkal).

Polda, ten zase vynikal nepovedenýma útěky přes statní hranice ČSSR na západ. Jednou ho chytli v Polsku, kde se snažil zahrabán v uhlí na polské lodi dostat do Švédska. Ovšem zapomněl, že polští celníci měli svého Šarika, který ho v Gdaňsku vyčmuchal. Pak to zkoušel někde na Šumavě přeletět rogalem. Skončil ve špitále, pak v base a následně na šachtě.

Pepa, ten měl zase smůlu na ženské. Místo aby šel na noční šichtu, tajně se uzavřel v zimě doma na balkoně, kde chtěl tu svou ženušku nachytat při nevěře a získat důkaz pro rozvodový soud. Dočkal se, ale stálo ho to zápal plic a dva roky natvrdo za těžké ublížení na zdraví. Jinak to býval velmi zručný strojník razicího kombajnu.

Petr – svědek Jehovův – seděl neuvěřitelných devět let za odmítání vojenské služby. Jak nám tvrdil, vyučil se holičem a v ostravské věznici Heřmanice stříhal i bývalého prezidenta Havla. Přesto všechno rozuměl hydraulickým systémům v dole jako málokdo.

Cikán Ferko, jinak veselá kopa, měl tuze rád alkohol a trpěl velkou averzí vůči uniformám. Po návratu z vězení na něho zbyla jen šachta, kde vydržel doslova makat dobrých deset let a v roce 1995 se stal majitelem firmy na výkopové práce.

Gustav, ten zase zpronevěřil stranické příspěvky jako pokladník tehdejší vládnoucí politické složky. Faktem bylo, že práci moc nedal, ale po listopadu 1989 dokázal svého trestu náležitě využít a pak jsme jen sledovali jeho novou politickou kariéru.

Venoušek to neměl v životě vůbec lehké. Raději než za sukněmi se otáčel za kalhotami. Přišel odněkud z Prahy po rozchodu se svým přítelem a rovnou se nechal naverbovat do dolu, aby mezi cizími lidmi a hluboko pod zemí rychleji zapomněl na zhrzenou lásku. Utajení jeho sexuální orientace netrvalo dlouho a při jeho příchodu do společných sprch někdo vždy zavolal: Syncy, otoczcie se dupami ku ścianie, bo Vena idzie. Niech se mu kilof nie rajbnie!

Slovák Paľo ze Skalitého dokázal vyrábět výborné oštiepky a se sbíječkou se uměl ohánět jak samuraj mečem. Bývalý poručík Vietcongu byl přezdívaný „Hotinka“, protože zásoboval celý karvinský revír digitálkami. Sice nemohl unést kabelu plnou střeliva, ale v Karviné ho pod taškami se zbožím nebylo vidět.

Maďar Imro, požární hlídač pásových dopravníků, zase nepustil lopatu z ruky ani po odpracované šichtě. Aby mu ji někdo neukradl, brával ji po směně s sebou domů.

A tak bych v tom výčtu postav mohl pokračovat snad do nekonečna, ale nerad bych opomněl ty horníky, pro které tohle specifické povolání bylo doslova srdeční záležitostí a dědilo se z pokolení na pokolení. Úcta a stavovská čest vůči „černému“ řemeslu nepominuly ani v nynější době zašlé hornické slávy, kterou snad na nějaký čas oprášil svým filmem Dukla 61 David Ondříček.

Autor: Milan Čierny | středa 20.6.2018 7:00 | karma článku: 38.39 | přečteno: 3076x

Další články blogera

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma článku: 33.74 | Přečteno: 1991 | Diskuse

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 1004 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 317 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma článku: 12.87 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.26 | Přečteno: 224 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1410 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 466 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...