Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen upozorňuji, že přiložené fotografie jsou zavádějící: R. Molitor sloužil u policie, což byl druhý bezpečnostní sbor působící v naší republice. Policie (mohla být městská nebo státní) působila ve městech a měla obvykle část uniformovanou a neuniformovanou (tedy detektivy; vzpomínáte na radu Vacátka?). Četnictvo naproti tomu působilo na venkově a chodilo vždy v uniformě. Ač tyto byly stejného střihu, tak četnictvo mělo šedozelené a hodnosti byly podobné vojenským. Naproti tomu policie měla tmavomodré až černé a jejich hodnosti se více podobaly politické správě, tzn. rozety a umístění na límcích.

Tyto dva sbory se často pletou, ale za První republiky byly jasně odděleny a existovala mezi nimi i docela velká řevnivost.

V Českém Těšíně vznikl státní policejní úřad na základě vyhlášky ministerstva vnitra č. 292/1936 ze dne 21.11.1936 a působil zde až do záboru na podzim 1938.

0 0
možnosti

Samozřejmě vám dávám za pravdu. Nejsem historik a ani historii nechci suplovat. Fotografie nemusí korenspondovat s tématem a slouží pouze, jako ilustrační. Obsah samotného článku je pouze převyprávění z deníku četnické stanice v Českém Těšíně.

0 0
možnosti

J79i54r44i 92T86i67c16h78y

9. 2. 2020 17:31

Zajimave informace. Doufam, ze se pozdeji dostanete do roku po mnochovske zrade, kdy obsazovani ceskeho pohranici Nemci vyuzili Polaci a obsadili Cesky Tesi. Dlouho se z toho obsazeni neradovali.

1 0
možnosti

Samozřejmě, i o tom v dalších dílech bude zmínka. Vyprávění končí před rokem 1948.

0 0
možnosti
  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1150x
„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Seznam rubrik