Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za tajemstvím Těšínska-Díl třetí: Pozůstatky vojenských opevnění v lokalitě Českého Těšína

Téma jsem si vybral již daleko dříve, než došlo k válce na Ukrajině, proto bych byl rád, aby můj příspěvek v žádném případě neposloužil k vyvolávání různých dohadů nedej bože k panice.

Svými články vesměs reaguji na časté dotazy obyvatel k historii našeho města a vydávám se po jejich stopách. Tentokráte se do hledáčku mého pátrání dostaly dosud fyzicky stojící bunkry v katastru města Českého Těšína. Dopředu avizuji, že má zjištění jsou čistě amatérská a názor odborných kruhů, ale i těšínské veřejnosti může být odlišný. Proč vlastně vojenská opevnění byly na Těšínsku budovány na to se musíme vrátit nazpět do roku 1934 a jelikož jsou tyto témata stále citlivé budu se je snažit co nejobjektivněji popsat.

Polský bunkr P3 na hřišti základní školy Slezská v roce 2019

Snad prvním důvodem pro tehdejší československou vládu, proč začít stavět opevnění bylo polsko-německé partnerství po uzavření paktu o neútočení v roce 1934. Tím se Polsko dostalo na československý index nepřátelských zemí, což vlastně mělo za následek vytvoření a realizování opevňovacího plánu na jaře 1935 k zabezpečení hranic s Polskem. Prioritu mělo Těšínské Slezsko hlavně obrana sporného území Záolší a Opavy. Od Bohumína, Dětmarovic, Karviné. Louk nad Olší v Českém Těšíně, Třinci a Jablunkově začalo budování 94 těžkých a 510 lehkých opevnění v celkové hodnotě 281. mil. korun. Konkrétně v Českém Těšíně započala 11. ledna 1938 výstavba 38 opevnění. V okolí Těšína byly pevnosti rozmístěny v čtyřech řadách a na jihu ve dvou až třech řadách.

Řopík poblíž dnešní vodní nádrže Hrabina v roce 1940

Dnes v lokalitě Českého Těšína lze ještě narazit na zbytky opevnění vzor 37 lidově nazývané „řopík“ podle zkratky Ředitelství opevňovacích prací (Řop.). Jedná se o lehkou železobetonovou pevnůstku. Velmi zachovalé a udržované řopíky naleznete v Muzeum lehkého opevnění Chotěbuz, ale i pozůstatky bunkrů v okolních lokalitách města. Ten náš těšínský řopík se nachází nedaleko vodní nádrže Hrabina. Jedná se o objekt postavený na úseku XX. Mosty. Pod číslem 448. Typové označení A 120. Normální odolnost. Vybetonován byl 3.6. 1938. Krychelná pevnost byla 541 kg/cm2. Bunkr přežil celou válku a k jeho poškození došlo až po válce, kdy na něm českoslovenští vojáci likvidovali německé střely panzerfaust.

Zbytek českosloveského opevnění vzor 37 řopík dnes

 

Mnohé čtenáře možná napadne, že jsem opomněl zmínit bunkr, který se nachází na sportovním hřišti ZŠ Slezská je to tak trochu i můj záměr, protože se nejedná o československé opevnění, ale polské, což si vyžaduje zvláštní kapitolu.

Polské opevnění P3 Danuta v roce 1952, dnes areál sportoviště ZŠ Slezská zdroj Muzeum Těšínska

Bojové bunkry na pozici „Cieszyn“ (součást GO „Bielsko“) byly postaveny podle typických návrhů polních bunkrů z roku 1939. Objekty byly určeny pro boční palbu z těžkých palných zbraní, v jednom nebo dvou směrech, s železobetonovou konstrukcí s náspem z čela, odolným proti jednotlivým zásahům střel ráže 155 mm. Interiéry se skládaly z jedné místnosti s 1 nebo 2 střílnami HMG umístěnými na dřevěných stolech, dvěma střílnami pro ruční palné zbraně na obranu vstupu a vstupním otvorem, uzavřeným dřevěnými dveřmi krytými průchodem.
Opevňovací práce na tomto opevnění začaly až v druhé polovině července 1939. Z původně plánovaných 10 bunkrů (počet byl stanovený generálem Szyllingem v rámci celkového počtu 265 bunkrů pro armádu Krakow) bylo postaveno pouze 6 bunkrů (dva v lokalitě Błogocice, dva v Boguszowicích a další dva v Hrabini na české straně).

Bunkr P3 Danuta rok 2016

Jak už jsem předeslal máme v Českém Těšíně dvě takové polní opevnění, které stavělo speciální družstvo ženistů ze 4. podhalského střeleckého pluku z Těšína. Každý bunkr byl postaven podle přísných pokynů a z nejlepších materiálů. Náklady na stavbu jednoho bunkru se tehdy rovnaly nákladům na stavbu rodinného domu. Také měly svá jména, ten polský polní objekt P3 na Hornické dostal jméno Danuta.

Polské opevnění P5 Cecylia na dvorku u Dybů

Dalším již předeslaným polským polním objektem je shodné opevnění P4, kterému se dostalo jméno Cecylia. Za ním jsem se vypravil na Zátiší v Českém Těšíně. Ten se totiž nachází v zahradě na pozemku s rodinným domem. Otevřít mi přišla paní Dybová, která se ujala role mé průvodkyně. Bez ní bych objekt asi přehlédl. Nachází se totiž v oploceném výběhu pro slepice, dobře maskován hospodářským materiálem, že ho lze těžko spatřit i s přilehlých ulic. Během mého prohlížení a focení objektu mi vyprávěla, že nejsem jediným zájemcem o historii zmíněného opevnění, jezdí zde studenti z polských vysokých škol včetně amatérských badatelů. Nyní bunkr slouží vyloženě k mírovým účelům, a to především pro slepice, které v něm vesele snáší vejce.

Poděkování za informace a materiály Jánu Labákovi, Muzeum Těšínska a rodině Dybové.

Fotografie kde není uveden zdroj jsou z vlastní sbírky. Fotografie č.1 věnoval Václav Ondruš a č.4 je publikována se souhlasem Muzeum Těšínska.

Čierny Milan

Autor: Milan Čierny | úterý 31.5.2022 11:15 | karma článku: 17,09 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma: 33,74 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma: 20,34 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma: 9,41 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma: 12,87 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska-Díl druhý – Osud „Kombajnu“ z Českého Těšína

Možná vás nadpis jemně řečeno zaskočil, ale to i mne, jelikož jsem sám nic netušil o názvu, jak se mezi letci přezdívalo bitevníku Avii – B33 vyrobeného v licenci Iljušinu IL-10 a jenž měl dlouhá léta své památné místo v Č.Těšíně

9.4.2022 v 14:38 | Karma: 22,04 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1150x
„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Seznam rubrik