Z pamětní knihy železniční sanice Český Těšín 3. díl -1946

15. 09. 2020 14:40:04
Rok 1946 započal pro železniční stanici v Českém Těšíně v pracovním nasazení, jako v závěru roku 1945.

Přednostou stanice byl starší inspektor dr. Rudolf Svoboda, který měl velkou zásluhu na tom, aby se místní železnice vrátila do podoby, jako před rokem 1938.

Již 9. ledna 1946 byla dokončena stavba nadjezdu v traťovém úseku Český Těšín – Albrechtice, čímž byl učiněn důležitý krok ke spojení Českého Těšína z Moravskou Ostravou. O týden později bylo položeno mostní provizorium ve stanici Český Těšín na bohumínské zhlaví (zhlaví je část dopravny může to být železniční stanice s kolejovým rozvětvením).

K úplnému propojení trati Český Těšín – Kunčice nad Ostravicí došlo 25. ledna 1946 položením traťové koleje a opravou druhého mostu na bohumínském záhlaví. Den předtím byla na železničním mostě provedena zatěžkávací zkouška, aby následný den mohl tratí projet slavnostně vyzdobený motorový vůz č.1706 se zástupci Ředitelství státních drah v Olomouci a oficiálními hosty z železniční stanice Český Těšín. Přednosta stanice dr. Svoboda s členy závodní rady, tak nový úsek tratě slavnostně otevřel.

Dne 31.1.1946 byla dokončena oprava traťové koleje Třinec-Český Těšín a zároveň bylo položeno mostní provizorium přes řeku Olši. Vlastně ten samý den byl zahájen dvoukolejný provoz na zmíněné trati. Tím se značně zjednodušila dopravní situace ve stanici Český Těšín, jelikož vzhledem ke značnému počtu vlaků do Třince byl provoz po jedné koleji s velkou námahou zdoláván.

Pátého února 1946 dokázali železniční dělníci během jednoho dne vyměnit mostní provizorium přes Olši za definitivní mostní konstrukci, čímž byla trať uvedena do původního stavu, jak tomu bylo před začátkem 2. světové války. Zbývalo už jen opravit poslední dosud nesjízdnou trať mezi Českým Těšínem a Cieszynem. Dne 27. února byla dohodnuta prozatímní smlouva mezi ČSD (Československé státní dráhy) a PKP (Polskie Koleje Państwowe) na jednání v Bílsku (Bielsko-Biała) za účasti zástupců obou železničních společností.

České dráhy zde zastupoval rada státních drah Dr. František Kodýtek, vrchní drážní inspektor Hausner, starší inspektor drah H. Hašek aj. Törk, vrchní přepravní kontrolor O. Bordovský, vrchní dopravní kontrolor Josef Navrátil a přednosta stanice Český Těšín starší inspektor R. Svoboda.

Dne 28. února 1946 byla dokončena stavba železného mostu mezi Českým Těšínem a Cieszynem. Most i trať prohlédli a předali do užívání přednostové obou železničních stanic. Polská část mostu byla ještě téhož dne slavnostně otevřena ředitelem polských drah v Katovicích (Katowice) a vysvěcena polským vysokým církevním hodnostářem.

Provoz na této trati byl zahájen až 6. srpna 1946, kdy vlakem číslo 1733 zde přijeli zástupci ředitelství PKP z Katovic, přednosta železniční správy z Bílska včetně státních polských úředníků. Na nádraží v Českém Těšíně byly všichni vřele uvítáni ředitelem českých státních drah z Olomouce, přednostou stanice Českého Těšína spolu se zástupci okresních a městských politických orgánů včetně zástupců vlády Československa. Po slavnostním ceremoniálu se všichni zúčastnění odebrali do nádražní restaurace, kde jim byl podáván oběd. Zde také setrvali v družné a přátelské zábavě, která svou upřímností dávala mnoho příslibů pro další spoluprací obou národů.

Pamětní knihy, ze kterých převážně čerpám a přepracovávám do literární podoby je nutno brát, jako informace, které se nemusí opírat o historická fakta. Povětšinou jsou zapsány s určitým časovým odstupem a pisatel sám je přirozeně ovlivněn dobou a svým pohledem na dění, které popisuje.

Fotografie z vlastního zdroje.

Autor: Milan Čierny | úterý 15.9.2020 14:40 | karma článku: 11.84 | přečteno: 287x

Další články blogera

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma článku: 33.74 | Přečteno: 1991 | Diskuse

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 1004 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 317 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma článku: 12.87 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 555 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...