Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Historie těšínských a českotěšínských četníků - 3. Díl 1926-1929

Z památníku četnické stanice v Českém Těšíně 3. Díl: 1926 - 1929 Českotěšínské četníky jsme opustili na konci roku 1925 a již 26. února 1926 následoval další velký případ.

Zlodějská drzost

Ve městě Českém Těšíně dále pak v Cieszynie, Svibici a Mostech byly spáchány krádeže do hostinců a obchodů zvláštním způsobem. Zloději vylomili roh pravého nebo levého okna, rukou odjistili spodní obrtlík a zvlášť upravenou větví, kterou uřízli poblíž uvolnili horní obrtlík. Pachatelé se stávali čím dál více nebezpečnější a odvážnější. Vyloupili zámečnickou dílnu pana Kristla, kde zcizili nástroje vhodné pro vyloupení pokladny. Na obecním úřadě ve Svibici a celním úřadě v Českém Těšíně uloupili úřední razítka a formuláře, které měly být použité k výrobě falešných dokumentů pro Československou a Polskou republiku. Drzost zlodějů neznala mezí. Troufli si vyloupit řeznictví pana Válka sousedící takřka s policejní strážnicí a celním úřadem u Hlavního mostu.

Další vloupání následovalo do hostince Jana Chumchala na Frýdecké 19. Na místo činu byla povolána okresní vyšetřovačka vedená velitelem, vrchním strážmistrem Mendlem spolu s vrchním strážmistrem Šodkem a strážmistrem Vebrou. Na místě činu zajistili otisky prstů včetně sádrových odlitků stop obuvi. V duté vrbě pod Kamcovou cihelnou se našla polovina lupu. V noci zde byl následně zatčen četníky Šodkem a Havránkem pachatel Ludvík Janovský z Miškovic bytem ve Svibici číslo popisné 148, jenž se vrátil pro zbytek peněz. Janovský byl z loupeže usvědčen mimo jiné i sádrovým odlitkem jeho stopy zanechané na místě činu z boty značky Optimit. Popíral účast na loupežích, ale po zatčení jeho komplice Karla Brody z Českého Těšína se pod tíhou důkazů oba pachatelé doznali k padesáti vloupáním. Případ měl číslo jednací 964/1926.

Českotěšínský majáles pro dobrou věc

9.dubna 1926 navštívil Český Těšín houslový virtuos Jaroslav Kocian a koncertoval před vyprodaným sálem „Na Střelnici“. První majáles československého studenstva z okresu Český Těšín se konal 14.5.-15.5.1926. Započal lampionovým průvodem ze Střelnice, dále prošel Saskou Kupou k rybníku v Hrabini, kde se uskutečnila Benátská noc. Druhý den ráno zazněl městem budíček v koncertním podání hudby železničářů z Nového Bohumína pod taktovkou kapelníka Jindřicha Štoppla. Před Masarykovou školu se utvořil průvod, který prošel Saskou Kupou na Střelnici, kde proběhla Lidová veselice. Výtěžek z akce ve výši 21.000 Kč připadl ve prospěch chudých studujících.

Odsouzený Janovský

Desátého června byl Ludvík Janovský pro zločin krádeže odsouzen krajským soudem v Moravské Ostravě k těžkému žaláři na dva roky a Karel Broda na jeden rok. V roce 1926 bylo četnickou stanicí evidováno 116 zatčení a 2230 trestných oznámení.

Rok 1927

Rok 1927 proběhl spíše v duchu zajišťování politických akcí, jako oslavy 77 narozenin T.G. Masaryka a výročí bitvy u Zborova, i když zatčených osob oproti roku 1926 stouplo na 149. Trestních oznámení se zaznamenalo 1933 a 41 mimořádných služeb.

Žhářství manželů Macákových

Vrchním strážmistrem Šodkem byli dne 18.2. 1928 zatčeni Ivan a Irena Macákovi pro žhářství. Macáková na popud svého manžela polila lihem nábytek, který zapálila. Následně uzamkla byt a odešla do Českého Těšína. Požár byl záhy zpozorován a uhašen. Založením ohně si chtěli Macákovi zajistit pojistnou událost a získat odškodnění ve výši 24.tis. Kč za pojištěné oděvní svršky, které pře založením ohně odnesli.

Městská radnice, modlitebna a pohotovost

V měsíci březnu započala stavba městské radnice. Na tomto místě stála stodola paní Tetkové, jenž byla zbourána. Stavbu provádí inž.arch. Evžen Fulda z Českého Těšína. Mimo jiné se staví židovská modlitebna a 118 nových domů. Šestého července 1928 byla vyhlášena přísná pohotovost celé četnické stanice. Byly avízované protestní zábory komunistů v Českém Těšíně, Třinci a Jablunkově nazvané „Rudé dny“.

S paklíčem na pokladnu

V noci na 25.října byla vyloupena ohnivzdorná pokladna u stavitele Karla Friedricha. Odcizeny byly papírové peníze v československé a polské měně, staré mince včetně stavebních losů. Celková škoda byla 16.294 Kč. Podle šetření si pachatelé odemkli paklíčem, které za sebou zamkli. V kanceláři si otevřeli tři okna pro případ útěku. Po krádeži je přivřeli, aby loupež byla odhalena až ráno. Pracovali v rukavicích. V kase byly pokladní klíče tchána stavitele Fridricha, Jana Wojnara z Českého Těšína bytem Brandýs číslo 45. Tyto klíče pachatelé zapomněli na pokladně což byla jediná stopa, kterou zanechali, protože ráno posluhovačka Jana Sikorová všechen prach důsledně otřela, aby ji pan domácí nespílal. Později byli zatčeni Josef a Václav Klírovi z Frýdku a Ludvík Heller ze Skoczowa v Polsku, kteří se k loupeži doznali.  V tomto roce  bylo zaznamenáno 193 zatčení, 2193 udání a 37 zvláštních služeb.

Padělky a soudní proces

Dne 31.1.1929 Moric Sternberg narozen 1904 ve Svibici padělal směnky na 500.000 Kč a bankovní záruku na 250.000 Kč. Mimo to podvedl továrníka Remesche z Rumburku, Oskara Tomana se Svibice a manžele Novákovy z Mostů u Českého Těšína o 231.743 Kč. Byl zatčen a převezen do věznice krajského soudu v Moravské Ostravě.

Začátkem měsíce března se konalo porotní přelíčení s manželi Macákovými pro žhářství. Státní zástupce označil ve své řeči Irenu Macákovou za trpící ženu, kterou k činu donutil Ivan Macák, aby získal peníze pro svůj zhýralý život. Porota 12 hlasy uznala Macáka vinným a 12 hlasy osvobodila Irenu Macákovou, že k činu byla donucena. Obviněný Ivan Macák byl odsouzen na 10 let těžkého žaláře.

Pokles zločinnosti

Zima v roce 1929 byla velmi krutá. V Českém Těšíně se teplota pohybovala pod mínus 40 stupňů Celsia. Sněhu bylo necelé dva metry a závěje dosahovaly výšky 8 metrů. Službu šlo vykonávat jen v nejteplejším oděvu a botech, přesto nešlo venku vydržet déle jak 90 minut. Zločinnost klesla o 60 procent. Provoz na železnici byl hodně omezen. Rychlíky nabíraly zpoždění 6 hodin a více. Ve školách se nevyučovalo a provoz na silnicích v důsledku závějí nebyl možný. Až 21.března nastala částečné obleva a úleva pro téměř paralyzované město.

 

Ne vždy mnou dodané fotografie mohou mít souvislost s tématem a spíše slouží, jako ilustrační doplnění k mému článku.Četnický seriál věnuji ke 100. výročí založení města Českého Těšína 1920-2020. 

Autor: Milan Čierny | neděle 8.3.2020 16:26 | karma článku: 14,42 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma: 33,74 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma: 20,34 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma: 9,41 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma: 12,87 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska-Díl třetí: Pozůstatky vojenských opevnění v lokalitě Českého Těšína

Téma jsem si vybral již daleko dříve, než došlo k válce na Ukrajině, proto bych byl rád, aby můj příspěvek v žádném případě neposloužil k vyvolávání různých dohadů nedej bože k panice.

31.5.2022 v 11:15 | Karma: 17,09 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1150x
„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Seznam rubrik