Historie těšínských a českotěšínských četníků 2.díl

9. 02. 2020 12:12:14
Z památníku četnické stanice v Českém Těšíně 2. Díl – 1923 – 1925: Naposledy jsme naše četníky opustili na Vánoce roku 1922, kdy se přestěhovali z bývalého vojenského lazaretu do Hohenggerovy ulice č.6 (dnešní ulice Pražská 6).

A hned čtvrtý den nového roku 1923 jim započala zesílená služba kvůli večernímu přejezdu presidenta T.G. Masaryka na Slovensko. Dostavily se i četnické posily z Frýdku, Dolních Domaslavic a také absolventi četnického kurzu v Chotěbuzi (bohužel o zmíněném kurzu nejsou k dispozici podrobnější informace). Tehdy střežilo železniční úsek tratě ze Zpupné Lhoty až po Baliny více jak pět desítek mužů

.

Město mnoha národů

Přesně o měsíc později došlo k přičlenění obce Mosty u Českého Těšína ke staničnímu policejnímu obvodu Český Těšín. Jejich rajón se tímto rozrostl až na 12 kilometrů čtverečních. V té době měl Český Těšín celkem 11 490 obyvatel. Ze zápisu četnické stanice se lze také dočíst, jaká byla skladba obyvatelstva našeho města a kolik z nich žilo v příměstských částech Svibice měla 2299 obyvatel, z toho 40% Poláků, 29,2% Němců a 0,8% Židů a 176 domů. Mosty u Těšína 1150 obyvatel, z toho 61% Čechů, 30% Poláků, 9% Němců a 112 domů. V samotném Českém Těšíně žilo 8 041 obyvatel ve složení 33,07% Čechů, 8,6% Poláků, 46,9% Němců, 10,8% Židů a na území tehdejšího Těšína se nacházelo 429 domů.

Pravděpodobně s nárustem počtu obyvatel, ale i závažnosti trestných činů se četnické stanice 8.března 1923 rozrostla o služebního psa Lorda. Psovodem pro služební obvod okresu Český Těšín, který zahrnoval 35 obcí, byl jmenován strážmistr Karel Brosche.

Okradl sám sebe

Zápis v pamětním deníku ze října roku1923 uvádí. Dne 21.10.1923 bylo oznámeno loupežné přepadení vedoucího konzumu „Budoucnost“ Josefa Křístka v Dolním Žukově. Na místě zahájil šetření vrchní strážmistr Šodka, strážný Gölla, strážmistři Pavlica a Peška a psovod Brosche s policejním psem Lordem. Josef Křístek byl psovodem usvědčen, že přepadení pouze předstíral. Pes Lord totiž nalezl peněžní obnos ve výši 4 065 Kč pod cihlou na půdě, který si tam Křístek schoval. V domě Josefa Křístka byl později nalezen Browning STEYR. V zahradě rolníka Wojnara se pak nalezly klíče od konzumu, které tam Křístek odhodil.Během celého roku 1923 bylo zatčeno 81 osob pro různé delikty. Učiněno 1434 trestních oznámení, 43 zvláštních služeb a byl nahlášen nález jedné mrtvoly.

Vražda sekerou

Dvanáctý únor roku 1924 přinesl těšínským četníkům další dramatické vyšetřování. Mezi 19.30 a 19.45 hod. byl podle zápisu zákeřně zavražděn a oloupen o částku 4 115 Kč trafikant Josef Gill z Českého Těšína, bytem Brandýs č.9. K vraždě došlo ve chvíli, kdy se vracel ze své prodejny po obecní cestě domů. Místo činu bylo vyznačeno 176 kroků od strážní budky č.177 KBD (Košisko-bohumínské dráhy) směrem ke Zpupné Lhotě. Vyšetřování vedl kapitán Ostřádal z okresní četnické stanice s vrchním strážmistrem Šodkem, Valdrem, Sturmem, Gerstbergrem a Broschem. Pátrání bylo ztíženo vzhledem k blízkosti státní hranice. Četníci se totiž domnívali, že pachatel po spáchání trestného činu uprchl přes mělkou řeku Olzu do Polska. Protože československé četnictvo nesmělo překročit státní hranici, vyslalo několik důvěrníků. Jeden z nich, Karel Přeček, zednický polír ze Zamarsk, hlásil na zdejší stanici, že v hostinci Mrowczyka v Pastviskách utrácí neznámý muž a má u sebe 2 000 Kč. Na základě této informace, byl na polské komisařství v Těšíně vyslán vrchní strážmistr Valder. Tam se mu podařilo, za pomocí policistů Zajíčka a Brudného pachatele vypátrat a zatknout. U pachatele Josefa Žoczka, přezdívaného „Lenin“, nar. 24. 4. 1878 v Čechovicích v okrese Bílsko, příslušného tamtéž, bývalého zřízence, toho času bez zaměstnání, nalezli 2 130 KČ, peněženku s pohraničním povolením zavražděného Gilla a spoustu nových věcí zakoupených z uloupeného obnosu. Po přepočtení obnosu scházelo 95 KČ z celkové částky, kterou pachatel prohýřil. Žoczek byl během několika hodin zatčen, avšak čin popřel. Byl předán Okresnímu soudu v Polském Těšíně. Dne 31.3.1924 byla nalezena sekera, kterou byl trafikant Gill zavražděn. (V zápise se místo nálezu doličného předmětu neuvádí).

Posily na českotěšínské stanici

Na dobu 17.5 až 25.5.1924 byla nařízená intenzivní bezpečnostní a pohraniční služba presidentem zemské správy policie ku příležitosti návštěvy pana presidenta T.G. Masaryka do Moravské Ostravy a Frýdku. Stanici bylo dočasně na výpomoc přiděleno 10 strážmistrů z okresu těšínského a jablunkovského. 23.6. a 24.6.1924 proběhl proces u krajského soudu v Polském Těšíně s vrahem trafikanta Josefa Gilla. Vrah byl uznán 12 hlasy zločinu zákeřné a loupežné vraždy vinen a odsouzen k smrti provazem. K velkému překvapení všech českotěšínských četníků bylo převelení strážmistra Karla Brosche dne 14.4. 1924 na zemské četnické velitelství v Čechách. Svého psovoda následoval i policejní pes Lord, který vykonal pro okres neocenitelné služby. V květnu proběhla v sále hotelu Central smuteční oslava pátého výročí úmrtí M.R. Štefánika. Projev přednesl kapitán 8. pěšího pluku Forman a profesor Švec. Účastnili se četníci, kteří měli ten den volno.

Vražda v sebeobraně

29. června 1924 zastřelil v sebeobraně hajný Jan Miech z Českého Těšína na pozemku statkáře Jana Muttenclouda z Mostů dělníka Pavla Kajzara příslušného do Horního Žukova. Ten se snažil hajnému uloupit násilím pušku, a přitom ho těžce zranil obuškem na hlavě. Pavel Kajzar se netěšil dobré pověsti, byl 11krát soudně trestán převážně za násilné trestné činy. V roce 1908 bodl v hostinci na Fibakóvce v Mistřovicích muže, jenž svému zranění podlehl a zanechal po sobě vdovu a pět nezaopatřených dětí.

Oslavy, loučení, bilance

V prvním červencovém týdnu roku 1924 proběhlo hned několik oslav. Výročí bitvy u Zborova a založení 8. pěšího Slezského pluku spolu s uctěním památky Jana Husa na cvičišti v Mostech. Slavnostní proslov, zapálení hranice a oslavy se konaly za účasti 8.pěšího pluku, spolku M.O.L, legionářů, četnictva a velkého zájmu obyvatel.

31.října 1924 opustil Český Těšín 8.pěší Slezský pluk. Ve městě zůstal pouze II. prapor pod velením majora Vláčila. Loučení s plukem proběhlo za účasti hodnostářů a obyvatelstva. Slezský pluk, a hlavně jeho velitel plukovník Slunéčko, byl u zdejších obyvatel velmi oblíben. Ti je vyprovázeli za bouřlivých ovací. Konec roku 1924 přinesl bilanci. Bylo zatčeno celkem 107 osob, podáno 1029 trestních oznámení a realizováno 61 zvláštních služeb.

Zrušení cizineckých kontrol a vražda v Horní Suché

Nový rok 1925 započal zrušením kontrol cizinců na nádraží v Českém Těšíně, kterou doposud vykonávali agenti politického oddělení při okresní správě kolejí.

Okresní velitel četnické stanice a zástupce velitele četnické stanice v Českém Těšíně včetně tří strážmistrů byli pověřeni vyšetřováním vraždy v Horní Suché a Karviné. Dne 2.června 1925 byl zavražděn pekařský mistr Richard Binar z Karviné neznámými pachateli. Na stopu přišli tak, že četník z jámy Barbory v Karviné udělal domovní prohlídku po zbraních u Františka Piszczka, kde nalezl zlaté hodinky zavražděného. Piszczek vědom si bezvýchodné situace následně uprchl do Polska. Strážmistr Gerstberger se od svého konfidenta dozvěděl, že se Piszczka nachází v Krakově. Požádal o asistenci policejního komisařství v Těšíně, a ta za pomoci státní policie v Krakově hledaného zatkla a převezla do vazby krajského soudu v Těšíně. Informace o zatčení Piszczka se šířila velmi rychle a vzniklo tak nebezpečí, že se o ní dozví komplici vraždy. Vrchní strážmistr Valder se telefonicky spojil s vyšetřujícím soudcem a státním návladním v Těšíně s žádostí o rychlé vydáni podezřelého. Ministerstvo spravedlnosti ve Varšavě souhlas s vydáním Piszczka telegraficky potvrdilo a ten byl v krytém voze převezen na četnickou stanici v Českém Těšíně. Při výslechu a obratným kladením otázek se k činu přiznal. Sváděl však vinu na Izidora Rychlého z Horní Suché a Roberta Szurmana z Prostřední Suché. Tito byli vrchním strážmistrem Mendlem a Valderem za pomocí tamního četnictva zadrženi. Szurman označil Rychlého za pravého vraha pekaře Binara. Ten se bohužel stal nechtěnou obětí vraždy. Tou měl být důlní dozorce Böhm z jámy František z Horní Suché, protože špatně zacházel s horníky. Následkem jejich omylu byla tma a dále tvrdili, že čin spáchali z komunistického přesvědčení. Mimo Böhma měl být ještě zabit ing.Klein ze závodní jámy Hohenegger, poslanec Prokeš z Moravské Ostravy a jiní předáci politických stran.

Podzim a bilance roku 1925

Na podzim byl zatčen Karel Stein z Varšavy, komunistický kurýr s padělaným úředním osvědčením o malém pohraničním styku. Zadržení provedl strážmistr Ptáček služební číslo 97. O měsíc později strážmistr Ptáček spolu se strážmistrem Šodkem zadrželi nebezpečného lupiče Karla Haroka z Hradiště, který uprchl z věznice na Mírově. Na svědomí měl třicet loupežných přepadení včetně krádeží, které páchal po celé republice.

Rok 1925 byl co se boje se zločinem týče velmi plodný. Bylo realizováno 140 zatčení, podáno 2156 trestních oznámení a odslouženo 34 mimořádných služeb.

Doplnění textu k fotografii Roberta Molitora, kde je nesprávně uvedeno, že byl četník. Robert Molitor byl policistou, který sloužil v Českém Těšíně během let 1937-1938. Ne vždy mnou dodané fotografie mohou mít souvislost s tématem a spíše slouží, jako ilustrační doplnění k mému článku.

Četnický seriál věnuji ke 100. výročí založení města Českého Těšína 1920-2020.

Autor: Milan Čierny | neděle 9.2.2020 12:12 | karma článku: 17.17 | přečteno: 473x

Další články blogera

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma článku: 33.74 | Přečteno: 1991 | Diskuse

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 1004 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 317 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma článku: 12.87 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 528 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...