Z památníku četnické stanice v Českém Těšíně - 1. díl Jak to vše začalo

19. 01. 2020 12:08:10
Těšínská četnická stanice byla zřízena v roce 1872 jako nejstarší v okrese těšínském. Souběžně s ní vznikaly další v Třinci, Jablunkově a Horní Lhotě u Šumbarku.

Až později byly pro velkou staniční rozlehlost zakládány nové, například v roce 1918 v Bystřici.

K 1. květnu 1917 byl organizační stav následující. Zemské četnické velitelství pro Slezsko bylo rozděleno na oddělení pro Opavu, Krnov, Polskou Ostravu a Těšín. Okresní četnické velitelství se nacházela v Opavě, Bílovci, Krnově, Frývaldově, Bruntálu, Fryštátě, Frýdku, Těšíně, Bílsku a Jablunkově. Obvodní velitelství se nacházela ve Vítkově, na Bohumínském nádraží, v Karviná, Polské Ostravě, Dolní Suché, Orlové a Dědicích (dnes Czechowice-Dziedzice).

Těšínskou četnickou stanici nejdříve řídil okresní velitel, až v roce 1908 zde byla zřízena samostatná funkce četnického velitele. Do její působnosti „spadlo“ 20 obcí a 9 osad, které mělo na starost pět mužů včetně velitele.

Pistole, píšťalka, obušek jen někdy

Vybavení četnictva v té době bylo nesrovnatelné s dnešním. K základní výbavě patřil svěrací řetízek se signovaným zámkem (uprostřed) a spojovací řetízek. Byl to jednoduchý a účinný prostředek k poutání a používán byl u prvorepublikového četnictva po celou dobu jeho existence. Tato bezpečnostní složka nikdy neměla předpisem zavedena pouta. Dále to byla služební legitimace.

Obušky byly nošeny pouze četníky zařazenými do tzv. semknutých oddílů nasazených při výtržnostech, demonstracích apod. Do běžné služby bylo obušky zakázáno nosit i za předpokladu, že se při ní hlídka střetne s demonstranty. Vrchní strážmistři používali obušky slabší.

Služební píšťalku měly k dispozici všechny patroly, stejně jako policejní pušky s bodáky včetně pistole. Šavle byly doménou důstojníků četnictva. Pochůzková činnost byla většinou prováděna pěšky a do vzdálenějších míst okrsku se jezdilo na kole. Je samozřejmé, že postupem let se vybavení a výzbroj četnictva doplňovalo a modernizovalo. Například až 8.8.1923 získává zdejší stanice služebního psa. Psovodem „Lorda“ byl jmenován strážmistr Karel Brosche pro celý služební obvod okresu Český Těšín, okres tehdy měl 35 obcí.

Postupné navyšování mužstva
Později se početní obsazení stanice navýšilo na 7 a v roce 1914 zde působilo 9 četníků. Ve stejném roce bylo těšínské velitelství převeleno do Opavy, pravděpodobně v důsledku začátku 1. světové války, a to včetně četníků německé národnosti, kteří byli dále rozmisťování v Sudetách.

Stanice v Těšíně byla následně doplněna o polské četníky, nebo takové, kteří s k polské národnosti hlásili. Četnické mužstvo české národnosti bylo přesunuto do Slezské Ostravy pod velení majora Vyčítala.

Dne 26.2.1919 byla těšínská četnická stanice na Gabrielově ulici číslo 10 (Gabrielenstraße, Gabrieli, dnešní ulice Hajduka) obsazena československým četnictvem, ale po zřízení demarkační čáry, kterou mezinárodní komise Dohody stanovila na základě čs. – polské smlouvy uzavřené 3. 2. v Paříži, byli nuceni stanici opustit a předat polskému četnictvu.

Četnická stanice v Českém Těšíně byla zřízena 16.8.1920, kdy celkem 60 mužů velel kapitán Stuchlík, nadporučík Klassek a vrchním velitel podplukovník Hammer. Slavnostní shromáždění mužstva proběhlo před nádražní budovou za účasti českého vojska. Četnictvo a vojáci byli následně ubytování v dřevěných barácích bývalé rakousko-uherské polní nemocnice v Masarykové aleji v prostoru za dnešní bývalou hasičskou zbrojnicí a římsko-katolickým kostelem.

V těchto dvou prvních týdnech působnosti (do 30.8.1920) konalo četnictvo hlavně asistence u berního úřadu a průmyslové banky při výměně polských marek za okolkované české koruny v poměru 1:3. Zároveň byly prováděny silné a časté obchůzky kolem hranice k zamezení pašování polských marek na naše území. Na Hlavním a Jubilejním mostě byla zavedena stálá četnická kontrola v rámci pohraničního a mezinárodního styku. Kontrolovalo se i na lávce na Balinách, v Podoboře a lávce v Šibici (dnešní Svibice). 27.10.1920 nabyla vyhláškou Zemské slezské vlády v Opavě platnosti nová osvědčení pro malý pohraniční styk.

Expozitura na nádraží

S prvním dnem listopadu 1920 byla zřízena četnická expozitura složená z deseti četníků převelených z Moravy a z Čech na nádraží v Českém Těšíně k účelu jak kontroly cizinců v nádražním objektu, tak ve vlacích mířících do Jablunkova, Frýdku, Bohumína a Velkých Kunčic. Spádová oblast místní obvodní četnické stanice zahrnovala město a samostatnou obec Svibice, kde na území celkem 7 km² žilo 10.330 obyvatel

S prvním dnem března 1921 došlo k ukončení tramvajové dopravy mezi oběma městy z důvodu celních kontrol na české a polské straně, což způsobovalo půlhodinové zdržení při 8minutové jízdě.

O měsíc později, 1.dubna 1921, byl vládním komisařem pro město Český Těšín jmenován dr. Steblovský. Za jeho působení došlo v Českém Těšíně 1.9.1921 ke zrušení četnické expozitury na nádraží, včetně vlakových kontrol.

Mobilizace kvůli Maďarsku

Od 25.10. 1921 probíhaly přípravy k částečné mobilizaci. Do Maďarska se vrátil bývalý císař Karel, který se chtěl znovu ujmout vlády. Proti tomu se postavila naše republika a byla nařízena částečná mobilizace ročníku 1895 a mladších. Stanice obdržela zapečetěné obálky s rozkazy. Minutu po půlnoci 27. října proběhla částečná mobilizace. Četníci uvědomují okolní stanice a provádějí četné a posílené hlídky na nádraží. Podezřelé osoby byly zatýkány a vojáky předváděny k výslechu do Frýdku. Po 20.11. 1921 se přikročilo k demobilizaci a k ukončení zesíleného opatření ve městě a okolí.

Stěhování vždy na Vánoce

Na Vánoce roku 1922 byla četnická stanice přestěhována z bývalého vojenského lazaretu do Hohenggerovy ulice č.6 (dnešní ulice Pražská 6). Z této adresy se četníci také odstěhovali, a to 23. prosince 1931 již do vlastní budovy Okresní četnické stanice v Ostravské ulici (napojené na budovu okresního soudu), kde byly i služební byty. Ze starých fotografií nebo pohlednic je zřejmé, že četníci po nějakou dobu sídlili i v budově radnice.

Dne 4.1.1923 ve 20 hodin městem projížděl na Slovensko prezident Masaryka. Střežení dráhy ze Zpupné Lhoty až po Baliny zajišťovala českotěšínská četnická stanice a 30 mužů z Frýdku, Dolních Domaslavic, včetně absolventů četnického kursu z Chotěbuze.

O měsíc později dochází k přičlenění obce Mosty u Těšína ke staničnímu policejnímu obvodu Český Těšín. Jejich rajón se tak rozrostl až na 12.17 km² s celkem 11 490 obyvateli.

Četnický seriál věnuji ke 100. výročí založení města Českého Těšína.

Autor: Milan Čierny | neděle 19.1.2020 12:08 | karma článku: 25.08 | přečteno: 1218x

Další články blogera

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma článku: 33.74 | Přečteno: 1987 | Diskuse

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 999 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 313 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma článku: 12.87 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 266 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 108 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 406 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 111 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 581 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 992

„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...