Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z památníku četnické stanice v Českém Těšíně - 1. díl Jak to vše začalo

Těšínská četnická stanice byla zřízena v roce 1872 jako nejstarší v okrese těšínském. Souběžně s ní vznikaly další v Třinci, Jablunkově a Horní Lhotě u Šumbarku.    

Až později byly pro velkou staniční rozlehlost zakládány nové, například v roce 1918 v Bystřici.

K 1. květnu 1917 byl organizační stav následující. Zemské četnické velitelství pro Slezsko bylo rozděleno na oddělení pro Opavu, Krnov, Polskou Ostravu a Těšín. Okresní četnické velitelství se nacházela v Opavě, Bílovci, Krnově, Frývaldově, Bruntálu, Fryštátě, Frýdku, Těšíně, Bílsku a Jablunkově. Obvodní velitelství se nacházela ve Vítkově, na Bohumínském nádraží, v Karviná, Polské Ostravě, Dolní Suché, Orlové a Dědicích (dnes Czechowice-Dziedzice).

Těšínskou četnickou stanici nejdříve řídil okresní velitel, až v roce 1908 zde byla zřízena samostatná funkce četnického velitele. Do její působnosti „spadlo“ 20 obcí a 9 osad, které mělo na starost pět mužů včetně velitele.

Pistole, píšťalka, obušek jen někdy

Vybavení četnictva v té době bylo nesrovnatelné s dnešním. K základní výbavě patřil svěrací řetízek se signovaným zámkem (uprostřed) a spojovací řetízek. Byl to jednoduchý a účinný prostředek k poutání a používán byl u prvorepublikového četnictva po celou dobu jeho existence. Tato bezpečnostní složka nikdy neměla předpisem zavedena pouta. Dále to byla služební legitimace.

Pouta, svěrací řetízek se zámkem.

Obušky byly nošeny pouze četníky zařazenými do tzv. semknutých oddílů nasazených při výtržnostech, demonstracích apod. Do běžné služby bylo obušky zakázáno nosit i za předpokladu, že se při ní hlídka střetne s demonstranty. Vrchní strážmistři používali obušky slabší.

Služební píšťalku měly k dispozici všechny patroly, stejně jako policejní pušky s bodáky včetně pistole. Šavle byly doménou důstojníků četnictva. Pochůzková činnost byla většinou prováděna pěšky a do vzdálenějších míst okrsku se jezdilo na kole. Je samozřejmé, že postupem let se vybavení a výzbroj četnictva doplňovalo a modernizovalo. Například až 8.8.1923 získává zdejší stanice služebního psa. Psovodem „Lorda“ byl jmenován strážmistr Karel Brosche pro celý služební obvod okresu Český Těšín, okres tehdy měl 35 obcí.

Postupné navyšování mužstva
Později se početní obsazení stanice navýšilo na 7 a v roce 1914 zde působilo 9 četníků. Ve stejném roce bylo těšínské velitelství převeleno do Opavy, pravděpodobně v důsledku začátku 1. světové války, a to včetně četníků německé národnosti, kteří byli dále rozmisťování v Sudetách.

Stanice v Těšíně byla následně doplněna o polské četníky, nebo takové, kteří s k polské národnosti hlásili. Četnické mužstvo české národnosti bylo přesunuto do Slezské Ostravy pod velení majora Vyčítala.

Dne 26.2.1919 byla těšínská četnická stanice na Gabrielově ulici číslo 10 (Gabrielenstraße, Gabrieli, dnešní ulice Hajduka) obsazena československým četnictvem, ale po zřízení demarkační čáry, kterou mezinárodní komise Dohody stanovila na základě čs. – polské smlouvy uzavřené 3. 2. v Paříži, byli nuceni stanici opustit a předat polskému četnictvu.

Četnická stanice v Českém Těšíně byla zřízena 16.8.1920, kdy celkem 60 mužů velel kapitán Stuchlík, nadporučík Klassek a vrchním velitel podplukovník Hammer. Slavnostní shromáždění mužstva proběhlo před nádražní budovou za účasti českého vojska. Četnictvo a vojáci byli následně ubytování v dřevěných barácích bývalé rakousko-uherské polní nemocnice v Masarykové aleji v prostoru za dnešní bývalou hasičskou zbrojnicí a římsko-katolickým kostelem.

Prostor mezi požární zbrojnicí a kostelem, kde byly v dřevěných barácích ubytování českotěšínští četníci.

V těchto dvou prvních týdnech působnosti (do 30.8.1920) konalo četnictvo hlavně asistence u berního úřadu a průmyslové banky při výměně polských marek za okolkované české koruny v poměru 1:3. Zároveň byly prováděny silné a časté obchůzky kolem hranice k zamezení pašování polských marek na naše území. Na Hlavním a Jubilejním mostě byla zavedena stálá četnická kontrola v rámci pohraničního a mezinárodního styku. Kontrolovalo se i na lávce na Balinách, v Podoboře a lávce v Šibici (dnešní Svibice). 27.10.1920 nabyla vyhláškou Zemské slezské vlády v Opavě platnosti nová osvědčení pro malý pohraniční styk.

Expozitura na nádraží

S prvním dnem listopadu 1920 byla zřízena četnická expozitura složená z deseti četníků převelených z Moravy a z Čech na nádraží v Českém Těšíně k účelu jak kontroly cizinců v nádražním objektu, tak ve vlacích mířících do Jablunkova, Frýdku, Bohumína a Velkých Kunčic. Spádová oblast místní obvodní četnické stanice zahrnovala město a samostatnou obec Svibice, kde na území celkem 7 km2 žilo 10.330 obyvatel

S prvním dnem března 1921 došlo k ukončení tramvajové dopravy mezi oběma městy z důvodu celních kontrol na české a polské straně, což způsobovalo půlhodinové zdržení při 8minutové jízdě.

O měsíc později, 1.dubna 1921, byl vládním komisařem pro město Český Těšín jmenován dr. Steblovský. Za jeho působení došlo v Českém Těšíně 1.9.1921 ke zrušení četnické expozitury na nádraží, včetně vlakových kontrol.

Mobilizace kvůli Maďarsku

Od 25.10. 1921 probíhaly přípravy k částečné mobilizaci. Do Maďarska se vrátil bývalý císař Karel, který se chtěl znovu ujmout vlády. Proti tomu se postavila naše republika a byla nařízena částečná mobilizace ročníku 1895 a mladších.  Stanice obdržela zapečetěné obálky s rozkazy. Minutu po půlnoci 27. října proběhla částečná mobilizace. Četníci uvědomují okolní stanice a provádějí četné a posílené hlídky na nádraží. Podezřelé osoby byly zatýkány a vojáky předváděny k výslechu do Frýdku. Po 20.11. 1921 se přikročilo k demobilizaci a k ukončení zesíleného opatření ve městě a okolí.

Stěhování vždy na Vánoce

Na Vánoce roku 1922 byla četnická stanice přestěhována z bývalého vojenského lazaretu do Hohenggerovy ulice č.6 (dnešní ulice Pražská 6). Z této adresy se četníci také odstěhovali, a to 23. prosince 1931 již do vlastní budovy Okresní četnické stanice v Ostravské ulici (napojené na budovu okresního soudu), kde byly i služební byty. Ze starých fotografií nebo pohlednic je zřejmé, že četníci po nějakou dobu sídlili i v budově radnice.

Pátračka z Mor.Ostravy na vánočním večírku

Dne 4.1.1923 ve 20 hodin městem projížděl na Slovensko prezident Masaryka. Střežení dráhy ze Zpupné Lhoty až po Baliny zajišťovala českotěšínská četnická stanice a 30 mužů z Frýdku, Dolních Domaslavic, včetně absolventů četnického kursu z Chotěbuze.

O měsíc později dochází k přičlenění obce Mosty u Těšína ke staničnímu policejnímu obvodu Český Těšín.  Jejich rajón se tak rozrostl až na 12.17 km2 s celkem 11 490 obyvateli.

Četnický seriál věnuji ke 100. výročí založení města Českého Těšína.

 

Autor: Milan Čierny | neděle 19.1.2020 12:08 | karma článku: 25,08 | přečteno: 1220x
  • Další články autora

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma: 33,74 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma: 20,34 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma: 9,41 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma: 12,87 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska-Díl třetí: Pozůstatky vojenských opevnění v lokalitě Českého Těšína

Téma jsem si vybral již daleko dříve, než došlo k válce na Ukrajině, proto bych byl rád, aby můj příspěvek v žádném případě neposloužil k vyvolávání různých dohadů nedej bože k panice.

31.5.2022 v 11:15 | Karma: 17,09 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1150x
„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Seznam rubrik