Český Těšín – průběh srpnových událostí roku 1968

31. 08. 2018 17:25:11
Před 50 léty začala Operace Dunaj. Vojenský vpád z 20. na 21. srpna vojsk pěti členů Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem násilně potlačil československý pokus o reformu socialismu, tzv. Pražského jaro.

Cizí armády obsadily všechny strategické body a města.

Jedním z nich byl Český Těšín, do kterého vjela obrněná technika mostem Přátelství. Během prvního týdne okupace českoslovenští občané vyjadřovali silný odpor, čímž veřejnost zabránila provedení původních plánů k ustanovení otevřeně kolaborantské tzv. Dělnicko-rolnické vlády. Stejné to bylo u nás ve městě. Na dobových fotografiích jsou zřejmé zaťaté pěsti, kterými lidé na mostě tanky vítali. Na českotěšínských budovách a mostech se objevila lidová tvořivost hesel proti okupantům.

Již 9. května 1968, kdy se za účasti vládních představitelů ČSSR, SSSR a Polska konala v Českém Těšíně manifestace z podnětu Polské sjednocené dělnické strany PZPR (obdoba KSČ) v Katovicích k 23.výročí vítězství nad fašismem, začaly do našeho města prosakovat informace, že se u Skoczova, Bielska a Rybniku soustřeďují silné jednotky sovětského vojska.

Po manifestaci byla dočasně otevřena státní hranice mezi Českým Těšínem a Cieszynem, jinak prostupná pouze na základě příslušných povolení, přestože jsme byli bratrskými národy. Celníci ani příslušníci Veřejné bezpečnosti nikoho nekontrolovali, a tak pouze na ten jediný den zde mohli lidé mezi oběma městy procházet bez propustek.

V červnu 1968 se tiskem šíří dotazy, proč není veřejnost informována o chystaném vojenském cvičení. Po několika dnech je mlčení prolomeno a do novin se dostává noticka, že v červnu proběhne na území Polska společné velitelsko-štábní cvičení ozbrojených sil států Varšavské smlouvy. V následujících dnech začínají Českým Těšínem projíždět sovětská vojska, ačkoliv cvičení mělo začít až 20. června a skončit o deset dní později. Přesto všechno zde vojáci zůstávají i nadále, což vzbuzovalo velkou nevoli mezi občany města. Až 13. července se sovětská armáda začíná vracet. Průjezd první kolony čítající dvě stě vozidel (převážně sestávajících ze spojařů) skončil před třináctou hodinou, zbytek kolony projel do Polska ve večerních hodinách.

V úterý 20. srpna kolem třiadvacáté hodiny polští pohraničníci zvedli pro vojsko závory na mostech Družby a Přátelství. Předtím již křižovaly Cieszyn tanky, obrněné transportéry a nákladní vozy armády SSSR. Následně celá kolona projíždí hraničním městem směrem na Frýdek-Místek, Karvinou a Ostravu. Část konvoje se zastavila u nemocnice a další na mosteckém kopci, kde děla zaujala palebné postavení. Průjezd našim městem řídili sovětští regulovčíci se samopaly na zádech. Sověti obsadili nádraží a poštu. Podle svědků vojáci stříleli ze samopalu do vzduchu. Telefonické spojení bylo přerušeno s okolním světem. Vojáci lidem na jejich dotazy sdělovali, že k nám přijeli rozdrtit kontrarevoluci.

Vojenská vozidla byla označena tzv. invazními pruhy. Tyto pruhy bílé barvy na kapotách obrněnců a ostatních vozidel měly zabránit případné palbě spřátelených jednotek. V tehdejší době totiž v Československu byla ve výzbroji stejná technika jako v ostatních členských státech Varšavské smlouvy, a tak v případě protiútoku Československé armády by okupační jednotky měly problémy rozlišit nepřítele od spojence.

V ranních hodinách 21. srpna se naši občané z rozhlasu dozvěděli, že státní hranici překročila nejen sovětská vojska, ale i jednotky armád NDR, Polska, Bulharska a Maďarska. Vláda pak vydala prohlášení, v němž se obrátila na všechny občany republiky k zachování rozvahy a žádala okamžitý odchod armády pěti států Varšavské smlouvy z našeho území.

Několik stovek hesel proti okupaci bylo namalováno našimi občany na výklady obchodů, vagóny, autobusy a nákladní vozy. Přes sto lidí demonstrovalo na Revoluční (dnes Hlavní) ulici, a to nejrůznější formou, proti hlídkám, které zajišťovaly most. Nesouhlas se obrátil i proti polským turistům, kteří se auty vraceli do Polska, několik vozů bylo poškozeno. Protestů se především účastnili mladí lidé – a jak tvrdil tehdejší stranický tisk (jiný nevycházel) – byli ovlivnění štvavým vysíláním Českého rozhlasu a televize.

Dne 23. srpna v pravé poledne zazněly na dvě minuty sirény, klaksony automobilů a houkání vlaků oznamující generální stávku. Překvapení sovětští vojáci dle dobových zdrojů naskákali do bojových vozidel a zaujmuli bojové postavení. Situace ve městě se začala zklidňovat až 26. srpna po ukončení jednání našich vládních představitelů v Moskvě.

Zatímco v roce 1945 si vojenský velitel města vybral zdejší hotel Piast, o 23 let později to bylo jinak. Dne 2. záři 1968 byli představitelé Českého Těšína požádáni o uvolnění místnosti na radnici pro sídlo sovětského vojenského velitele města a jeho štáb, který zde řídil logistiku transportů sovětských vojsk projíždějících přes Těšínsko do Polska a zpět. Pro tyto účely dostali k dispozici velkou zasedací místnost. Ve dvoře radnice stály dva pancéřové vozy s kulomety, před vchodem hlídkovala sovětská vojenská stráž. Velitelem posádky byl major Vladimír Karpovič Horbikov. Dne 5. září byly štáb a obrněná technika převeleny do požární zbrojnice a na radnici zůstal pouze vojenský velitel. Sovětská vojska zůstala v Českém Těšíně do 26. října 1968, pak se přesunula do Frenštátu pod Radhoštěm, kde byla do roku 1990 velká posádka sovětských vojsk čítající tři tisíce důstojníků a vojáků (především tankistů a dělostřelců), kteří zde žili i se svými rodinami.

MILAN ČIERNY, S POUŽITÍM DOUMENTŮ ULOŽENÝCH VE STÁTNÍM OKRESNÍM ARCHIVU KARVINÁ

ARCHÍVNÍ FOTO | MUZEUM TĚŠÍNSKA

Autor: Milan Čierny | pátek 31.8.2018 17:25 | karma článku: 22.96 | přečteno: 1115x

Další články blogera

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma článku: 33.74 | Přečteno: 1991 | Diskuse

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma článku: 20.09 | Přečteno: 1004 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 317 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma článku: 12.87 | Přečteno: 390 | Diskuse

Další články z rubriky Srpen 1968

Petr Říha

Sláva Ukrajině - aneb kdo řídil operaci „Dunaj“

Invaze vojsk jedné země do druhé je vždy pro obyvatele napadené země věc smutná a měla by být nepřijatelná. Díky hrátkám politiků zúčastněných států se běžný člověk dostává do problémů, hraničícími až se ztrátou života

12.8.2022 v 12:27 | Karma článku: 30.29 | Přečteno: 1556 | Diskuse

Tomáš Flaška

Když to zatím nejde na Ukrajinu, tak Rusko expanduje aspoň do Kazachstánu

Nechci hodnotit, co se v Kazachstánu děje. Jestli má pravdu státní moc, nebo lid. Určitě je špatné napadání a zabíjení policistů, stejně jako střílení policie do davu.

6.1.2022 v 16:28 | Karma článku: 24.47 | Přečteno: 667 | Diskuse

Tomáš Flaška

Rusko svou expanzi už ani zbytečně netají

Dlouhodobě má namířeno na Ukrajinu, deptá ji, poškozuje, posílá tam dovolenkáře, zbraně, munici a teď už i nepokrytě shromažďuje velkou armádu na jejích hranicích.

4.12.2021 v 8:42 | Karma článku: 31.41 | Přečteno: 864 | Diskuse
Počet článků 48 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 993

„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...