Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co přinesou komunální volby našemu městu?

Čtyři roky uběhly jak voda a opět se blíží komunální volby. Stále častěji si kladu otázku, zda českotěšínským občanům přinesou nějakou změnu, nebo se tu pojede dál v zaběhnutých kolejích.

Odpověď na ni se zatím pochopitelně pohybuje v mezích hypotéz – skutečnou přinesou až volební výsledky na podzim.

Saská Kupa (Hlavní třída) 1917

Volby mají totiž pro místní obyvatelstvo jedno „plus“ – a sice že si na ně zase po čtyřech letech někdo vzpomene a začne usilovat o jeho přízeň. Dokonce o ně začne přetahovaná mezi volebními subjekty. No prostě eminentní zájem o hlas každého, kdo se zrovna nyní může „hodit“, aby někomu zajistil na další čtyři léta zastupitelskou, případně radní židli na radnici. Jistě jsou i takové obce, kde občané o nějakou změnu ani nebudou stát, protože jejich stávající zastupitelé jim rozumí a zajímají se o jejich problémy skutečně upřímně a účinně. Ale mezi takové asi Český Těšín patřit nebude, jak se lze domnívat z různých ohlasů – zřetelných zejména na sociálních sítích.

Ulicí duchů ja také nazývána Hlavní třída v Č.Těšíně

Není složité v dnešní době udělat si průzkum napříč diskuzemi na internetu, jaké jsou názory našich lidí směrem k českotěšínské radnici. Faktem je, že s tvrzením, že je Český Těšín „mrtvé město“ (které je slyšet poměrně často), nemohu tak docela souhlasit – děje se toho u nás dost, jen je to možná málo viditelně propagováno nebo chybí chuť lidí se do různých akcí (kulturních či sportovních) zapojovat nebo se jich aspoň pasivně účastnit – v tomto bychom si mohli vzít příklad od našich sousedů za Olzou. Spíše bych označil některé městské části, nebo ulice jako bezduché.

Velmi kritizovaný vzhled Hlavní třídy v Českém Těšíně.

Občané však poukazují i na mnohem závažnější problémy, které současná koalice řeší jinak, než by si představovali. Přitom jsem osobně přesvědčen, že i v současném městském zastupitelstvu zasedají lidé, kteří mají dobrou vůli dělat některé věci jinak, ale přes veškerou snahu nemají šanci pro nízké početní zastoupení v opozici některá rozhodnutí koalice zvrátit.

Český Těšín Hlavní třída 2018

Značná kritika se snáší na občany bez domova, tedy bezdomovce. Zdá se, že se jejich počet u nás za poslední léta značně navýšil. Je třeba připustit, že to není jen problém Českého Těšína – pokud někdo z nás občas z našeho města vycestuje, zjistí, že je to problém celé Evropy. Tito lidé se prostě a přirozeně stahují tam, kde je o ně „dobře postaráno“. Ale jak z toho začarovaného kruhu ven? Nápady by byly, ale jejich realizace naráží na nejrůznější právní a finanční bariéry – vždyť vymahatelnost finančních postihů je u těchto lidí prakticky nulová. Nicméně žádný problém není neřešitelný a poučení můžeme hledat třeba taky u sousedů.   

Ulice Hluboká v polském Těšíně.

Velice „vděčným“ terčem kritiky je rovněž práce městské policie v našem městě. Ta je trnem v oku většiny obyvatel. A podívám-li se o pár let zpět, vždy tomu tak nebylo. Někde asi bude chyba, ale pokud člověk není do věci zasvěcen, může se jen leccos domnívat. I tohle však bude třeba řešit.

Problémem, který krmí sociální sítě v neposlední řadě, je poukazování na nedostatečně jasné (jak se s oblibou říká transparentní) nakládání s finančními prostředky města. Vždyť majetek obce musí být i dle zákona využíván účelně a hospodárně, v souladu se zájmy obce. A v našem městě, jak se zdá, není v tomto směru všechno tak průhledné, jak by si občan přál.  

Čítárna a kavárna Avion

Parkování, chodníky, zeleň další klíčové záležitosti, které budí vášně českotěšínského obyvatelstva. Budu upřímný určitě jsem si všiml některých probíhajících rekonstrukcí chodníků a poměrně zdařilé vybavení dětských hřišť a parků pro naše nejmenší občánky. Na druhou stranu postrádám spolupráci mezi vedením města a zvolených zástupců uživatelů družstevních bytů SBD Těšíňan. Je hodně podnětů ze strany družstevních nájemníků ke zkvalitnění okolí potažmo návrhy na řešení většího počtu parkovacích míst, kde se tyto domy nacházejí.

Dětské hřiště v Masarykových sadech.

Je jisté, že na zmíněné problémy bude ve svých volebních programech poukazovat většina kandidujících stran či hnutí – je to logické, protože jde o záležitosti, které se dotýkají nás všech. Ale možná ne všechny budou hledat také uskutečnitelná řešení zmíněných problémů.

Aby to vše dobře dopadlo ku prospěchu občanů Českého Těšína musíme si hlavně uvědomit, že komunální volby potažmo politika by měla být hlavně o lidech, a ne o stranách.

 

Autor: Milan Čierny | neděle 16.9.2018 13:28 | karma článku: 12,67 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Milan Čierny

Havíř Gajda - dřisty z hornické sabatory Díl první – Prezident

Hornická sabatora to je vlastně pracovní kabela, ve které se nachází, co takový horník potřebuje, aby vydržel celou směnu v uhelně včetně dobré nálady.

18.1.2023 v 16:26 | Karma: 33,74 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Těšínský kat

Vážení čtenáři, kteří jste nakloněni mému vyprávění o těšínské historii. Rád bych Vám za vaši přízeň poděkoval a pro letošní rok se s vámi rozloučil zajímavým povídáním.

5.12.2022 v 11:59 | Karma: 20,34 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma: 9,41 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska IV. díl

Díl čtvrtý: Po stopách tiskárny Karla Prochasky - Černé umění mělo na Těšínsku bohatou tradici. Vždyť jen na území města Těšína se nacházelo několik, po celém světě vyhlášených, tiskáren.

5.8.2022 v 7:45 | Karma: 12,87 | Přečteno: 393x | Diskuse| Ostatní

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska-Díl třetí: Pozůstatky vojenských opevnění v lokalitě Českého Těšína

Téma jsem si vybral již daleko dříve, než došlo k válce na Ukrajině, proto bych byl rád, aby můj příspěvek v žádném případě neposloužil k vyvolávání různých dohadů nedej bože k panice.

31.5.2022 v 11:15 | Karma: 17,09 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1150x
„Všechno v dějinách se opakuje. Je úplně jedno, kterého dne si tuto větu přečtete - kterýkoli den prokazuje její správnost.“ — Erich von Däniken švýcarský spisovatel a záhadolog 1935
 

 

Seznam rubrik